Sposób przygotowania:
Pomidorowa z krojonych pomidorów
Żeberka myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy liście i ziele i gotujemy. Po ok. 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, oraz pietruszkę i kawałek selera. Doprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Połowę pomidorów z puszki wrzucamy do zupy (aby były w niej kawałki pomidorów, taką jadłam u babci jak byłam dzieckiem). Drugą połowę pomidorów miksujemy blenderem i dolewamy do zupy, mieszamy i gotujemy 5 minut. W kubku rozrabiamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zabielamy nią zupę pomidorową, energicznie mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze 3 minuty.Tak przygotowaną zupę pomidorową z cząstkami pomidorów podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.