Sposób przygotowania:
Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi
Do garnka z wodą włożyć kość szpondra lub udko drobiowe i oczyszczone,obrane i umyte jarzyny oraz przyprawy zapachowe.Gotować z godzinę na średnim ogniu,wyjąć kość i jarzyny łopatką cedzakową na talerz,a zupę doprawić bez zawiesiny,bo ma być niezabielana. Ryż ugotować w woreczkach na lekko wrzącej osolonej wodzie z 10-15 min.wyjąć woreczki na łopatce,odsączyć i przełożyć na talerz i rozerwać je widelcem lub nożem.Ostudzić,ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,zioła wyjąć,pokruszyć i zmieszać z ryżem ,jajkiem kminkiem i serem w misce,a potem lepić średnie kulki i obsmażyć je lekko na oleju.Wyjąć i odsączyć z tłuszczu i podawać w miseczce lub półmisku do zup czystych.