jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów smakuje najlepiej. Jest aromatyczna, a co za tym idzie – pyszna. Jeśli chcemy, aby nasz obiad był bardziej syty, polecam przygotować pomidorową z dodatkiem mięsa mielonego.

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorów,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • Olej do przysmażenia mięsa,
  • Około 1 – 1,5 litra wody,
  • Dowolny makaron do podania (około 300 gram),

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

ETAP 1

Pomidorowa z mięsem mielonym
pomidory rozgotowujemy

Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka i stawiamy na ogniu. Gotujemy je do miękkości.

ETAP 2

Pomidorowa z mięsem mielonym
usuwamy skórki i pestki z pomidorów

Gotowe fasujemy, przecierając przez gęste sito, by pozbyć się pestek oraz skórek.

ETAP 3

Pomidorowa z mięsem mielonym
gotujemy ulubiony makaron

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

ETAP 4

Pomidorowa z mięsem mielonym
do przysmażonego mięsa dodajemy marchew

Między czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na patelni. Do zrumienionej dodajemy mięso. Przysmażamy je doprawiając do smaku. Pod koniec łączymy je z marchewką startą na tarce o grubych oczkach.

ETAP 5

Pomidorowa z mięsem mielonym
zupę zabielamy i doprawiamy do smaku

Gotowe mięso zalewamy otrzymanym przecierem pomidorowym oraz wodą. Całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę zabielamy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotową łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.