Sposób przygotowania:
Pomidorowa z morelami i papryką
Obrać i umyć marchew, seler, pietruszkę i por. Ułożyć wraz z mięsem , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym , szczyptą soli w garnku . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut pod przykryciem. Odcedzić wywar. Mięso drobno pokroić ( warzywa odłożyć i użyć do czegoś innego).
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki . Usunąć pestki ( odłożyć do miseczki), a miąższ pokroić w cząstki. Umyte papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Pokroić w paseczki. Morele namoczyć , a potem pokroić w paseczki. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć aż sie zeszkli . Dołożyć pestki z pomidorów .Chwilę smażyć. Podlać bulionem . Dołożyć morele, paprykę , pomidory i mięso z indyka. Gotować 15 minut. Doprawić mieloną papryką, Tabasco, mielonym pieprzem, solą . Podawać w miseczkach posypaną zieleniną.
* Zupa jest gęsta i syta.
** Może być łagodna - słodkawa ( specyficznego smaku nadają morele) , lub pikantna .Zależy ile damy mielonej papryki , pieprzu i Tabasco. Muszę przyznać, ze tak jak lubię pikantne potrawy tak ta zupa bardziej smakuje mi w wersji łagodnej.
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki . Usunąć pestki ( odłożyć do miseczki), a miąższ pokroić w cząstki. Umyte papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Pokroić w paseczki. Morele namoczyć , a potem pokroić w paseczki. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć aż sie zeszkli . Dołożyć pestki z pomidorów .Chwilę smażyć. Podlać bulionem . Dołożyć morele, paprykę , pomidory i mięso z indyka. Gotować 15 minut. Doprawić mieloną papryką, Tabasco, mielonym pieprzem, solą . Podawać w miseczkach posypaną zieleniną.
* Zupa jest gęsta i syta.
** Może być łagodna - słodkawa ( specyficznego smaku nadają morele) , lub pikantna .Zależy ile damy mielonej papryki , pieprzu i Tabasco. Muszę przyznać, ze tak jak lubię pikantne potrawy tak ta zupa bardziej smakuje mi w wersji łagodnej.
Netka