rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pomidorowa z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W moim domu pomidorową lubi każdy. Postanowiłam ją więc troszkę zmodyfikować i dodać do niej prócz pomidorów także gotowane mięso.

Pomidorowa z ryżem

Składniki:

Pomidorowa z ryżem

 

  • Dla 6 osób

 

 

  • Ponadto:
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 szklanki ryżu białego
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z ryżem

Wywar

Pomidorowa z ryżem
Przygotowujmey wywar na skrzydełkach i warzywach

Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.

Pomidory

Pomidorowa z ryżem
Obrane ze skórki pomidory dodajemy do oczyszczonego wywaru

W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.

Zupka

Pomidorowa z ryżem
Zupkę blendujemy i dodajemy pietruszkę oraz ryż

Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!


Tagi:

pomidory