Sposób przygotowania:
Pomidorowa z ryżemWywar
Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.
Pomidory
W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.
Zupka
Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!
Magdalena88