Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa ze smażonego koncentratu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta pomidorówka odbiega od innych w zasadzie tylko tym , że koncentrat pomidorowy jest smażony by wydobyć z niego wszystkie aromaty.

Pomidorowa ze smażonego koncentratu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa ze smażonego koncentratu

 

  • 25 dag żeberek ( ja użyłam prawie bez kości by potem użyć je na II Danie )
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/2 cebuli dużej ( lub 1 mała )
  • 1/3 białej części pora
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście maggi ogrodowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki masła
  • 15-18 dag koncentratu pomidorowego 30% ( ja dałam cały słoiczek 18 dag )
  • szczypta cukru
  • maggi w płynie do doprawienia
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa ze smażonego koncentratu
Oczyścić z błon mięso , umyć. Warzywa obrać, umyć , przekroić na poręczne kawałki. Umieścić mięso , warzywa , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, liście maggi )w garnku. Zalać wodą - osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na średnim gazie godzinę. Sprawdzić czy mięso jest miękkie - jeśli tak wyjąć mięso i warzywa a wywar przecedzić. W drugim garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Włożyć koncentrat i smażyć mieszając dokładnie przez 5 minut. Rozprowadzić wywarem. Zagotować. Doprawić do smaku cukrem i maggi w płynie. Podawać z makaronem lub ryżem posypaną usiekaną natką pietruszki. Można dodać śmietany.
Pomidorowa ze smażonego koncentratu
Żeberko wieprzowe- dużo włoszczyzny -przyprawy
Pomidorowa ze smażonego koncentratu
Wyjęte z wywaru warzywa i mięso - znajdzie sie dla nich zastosowanie
Pomidorowa ze smażonego koncentratu
Wywar po wyjęciu warzyw i miesa trzeba przecedzić
Pomidorowa ze smażonego koncentratu
Smażyć koncentrat na maśle a potem rozprowadzić wywarem