Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

takie upieczone połówki kurczaka jeśli ptak nieduży, można podać całe, po jednej na bardzo głodną osobę, albo podzielić każdą jeszcze na pół

Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne

 

  • 1 nieduży kurczak - ok. 1 - 1 , 2 kg
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej z ziołami
  • 5 kaparów z zalewy
  • 2 duże ząbki czosnku

 

  • kilka łyżek oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

 

  • 4 - 6 średnich pomidorów - u mnie 3 czerwone większe i 2 małe żółte
  • 1 cebula
  • sól morska, `pomidory suszone z czosnkiem i bazylią`, przyprawa ognista, pieprz ziołowy, szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne
świeżego kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przekroiłam tuszkę na pół usuwając szyjkę, całą część kręgosłupową razem z kośćmi żebrowymi i końce skrzydełek. Powstały mi w ten sposób 2 połówki z kośćmi tylko w udkach i skrzydełkach. Tak przygotowane mięso oprószyłam ze wszystkich stron solą czosnkowo ziołową. Z wierzchu, od strony skóry, kilka razy nacięłam w mięsie ostrym nożem dość głębokie szczeliny. Pomidory suszone, kapary, obrany czosnek i 2 łyżki oliwy od pomidorów zmiksowałam blenderem na pastę. Doprawiłam przyprawą ognistą.



Pastą natarłam połówki kurczaka szczególnie sporo nakładając jej do nacięć. Odstawiłam kurczaka pod przykryciem na 3 - 4 godziny. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Obgotowałam przez minutę, odcedziłam i lekko odparowałam. Gorące wymieszałam z 2 łyżkami oliwy od pomidorów i oprószyłam solą oraz przyprawą ognistą. Zamarynowane mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.



Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z włączonym termoobiegiem. Piekłam 20 minut aż zaczął się rumienić. Następnie nad kurczaka wstawiłam blaszkę ziemniakami i wszystko piekłam ok. godziny. Gdy kurczak dochodził sparzyłam i obrałam ze skórki świeże pomidory. Pokroiłam je w dużą kostkę a obraną cebulą drobno. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy od pomidorów, zeszkliłam cebulę i dodałam pomidory.



Smażyłam na dość silnym ogniu aż sos zgęstniał a pomidory zaczęły się rozpadać. Doprawiłam szczyptą cukru, solą czosnkowo ziołową, pieprzem ziołowym i pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią. Podałam połówki ptaszyny na solidnej porcji pomidorowego sosu z kilkoma pieczonymi ziemniaczkami posypując świeżą bazylią
Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne
małego kurczaka dokładnie umyłam - przekroiłam na pół i usunęłam kości kręgosłupa oraz żeber - z wierzchu mięso nacięłam w kilku miejscach
Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne
tak przygotowane oprószyłam dobrze solą czosnkowo ziołową
Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne
z suszonych pomidorów i czosnku zrobiłam pastę którą nasmarowałam dobrze kurczaka wciskając ją w nacięcia
Pomidorowe ptaszysko, pachnące i pyszne
kiedy kurczak i ziemniaki się piekły przygotowałam jezcze sos ze świeżych pomidorów