Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowo-marchewkowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ).

Pomidorowo-marchewkowa z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowo-marchewkowa z grzankami

 

  • 2,5 szklanki wywaru z gotowania wieprzowiny ( gotowanej razem z warzywami)
  • 0,5 l przecieru pomidorowego ( gęstości kwaśnej śmietany)
  • 3 ugotowane marchewki
  • sól
  • pieprz mielony
  • po 2 kromki bułki kawiarki na porcję ( czyli ok.10 sztuk)
  • po 1/2 łyżeczki utartego sera Cheddar na kromkę
  • po 1/2 łyżeczki utartego sera Parmezan na kromkę
  • po 1 łyżeczce oleju z pestek winogron na kromkę
  • przyprawa do zup w płynie lub inna która używamy
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowo-marchewkowa z grzankami
Do wywaru z golonki ( gotowania) wlać przecier pomidorowy i zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zup i gałką muszkatołową.. Rozetrzeć na papkę widelcem ( nie miksować ) ugotowaną marchew z wywaru .Wymieszać z pomidorową. Bagietkę pokroić na kromki i skropić olejem . Posypać oboma serami. Zapiec w 200 *C ok. 7 minut . Podajemy w miseczkach układając na nalanej zupie jedną grzankę ,a drugą kładąc obok- bo grzanka powinna trochę nasiąknąć zupą .
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami
Przecedzić wywar z gotowania wieprzowiny ( w warzywach)
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami
Do wywaru dodać pół litra przecieru pomidorowego
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami
Zupę połączyć z roztartymi ugotowanymi marchewkami
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami
Przygotować grzanki z bagietki zapieczone z serami