Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Pomidorowy gulasz z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i lekki, a zarazem rozgrzewający i sycący gulasz z filetu z piersi indyka. Zdrowa i pożywna propozycja na jesienny obiad.

Pomidorowy gulasz z indyka

Składniki:

Pomidorowy gulasz z indyka

 

  • 70 dag filetu z piersi indyka
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidorowy gulasz z indyka

Przygotowanie indyka i cebulki

Pomidorowy gulasz z indyka
Pokrojony w kostkę filet z indyka i cebulka

Indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w soli i pieprzu. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienić. Dodać indyka i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanie pozostałych składników

Pomidorowy gulasz z indyka
Papryka, pomidorki i fasolka pokrojone gotowe do wrzucenia do gulaszu

Dorzucić pokrojoną na pół fasolkę i pomidorki oraz pokrojoną w paski paprykę.

Gotowanie

Pomidorowy gulasz z indyka

Dodać pomidory krojone i passatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawanie

Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego!