Hanna

Hanna

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pomidory faszerowane kaszką kuskus

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomidory faszerowane kaszką kuskus to przepis z Odchudzającej Książki Kucharskiej

Pomidory faszerowane kaszką kuskus

Składniki:

Pomidory faszerowane kaszką kuskus

 

  • 4 pomidory
  • 100 g kaszki kuskus
  • 1 marchewka
  • 4 listki bazylii
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 1 pęczek dymki
  • sól, pieprz, curry do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane kaszką kuskus

Marchewkę, czosnek i dymkę oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać szklankę wody, sól, curry i zagotować. Zdjąć z ognia wsypać kaszkę kuskus i wymieszać. Z pomidorów odkroić wierzch, wydrążyć i wypełnić farszem. Nafaszerowane pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać szklanką rosołu. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 170˚C. Masło rozgrzać, posypać mąką i zrobić zasmażkę, wlać pozostałą część rosołu i gotować przez chwilę. Dodać posiekaną bazylię, doprawić.


Dziękujemy wydawcy Odchudzającej Książki Kucharskiej za udostępnienie przepisu.