Przepisy dla osób odchudzających się

  • 13

Co możemy jeść, będąc na diecie? Czy lepiej nie jeść nic, czy też może są dania, których spożywanie będzie wspomagało naszą przemianę materii?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Przepisy dla osób odchudzających się

Do niedawna pokutował przesąd, że najskuteczniejsza dietą jest NŻT - potocznie Nie Żryj Tyle. Nic bardziej mylnego. Ścisła dieta, w ktorej radykalnie ograniczamy jedzienie prowadzi do spadku tempa przemiany materii, a w efekcie do efektu jojo. W ten sposób organizm broni się przed skutkami niedożywienia.

Aby tracić na wadze, należy dostarczać organizmowi minimum kalorii, zapewniając jednocześnie wszystkie niezbędna składniki odżywcze. Czy to możliwe - zapytacie. Otóż tak, istnieje bardzo wiele produktów oraz dań, które dostarczają witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, nie zaśmiecając organizmu pustymi kaloriami. Przepisy na takie właśnie dania zawiera "Odchudzająca ksiązka kucharska" Marka Bardadyna. Książka powstała w oparciu o dietę strukturalną.

Jeżeli myślicie, że pokazane w ksiązce dania są monotonne, czesto jednoskładnikowe i prezentują się nieciekawie - jesteście w błędzie. Książka zawiera przepis na dania z sześciu grup. Pierwsza z nich to koktaile. To 10 oryginalnych przepisów na pyszne miksy mleczne, warzywne i owocowe. W drugiej części znajdziemy odchudzające zupy. Są przyrządzone zarówno z warzyw, jak i grzybów, ryb, małży, awokado czy bananów. Trzecia grupa to sałatki. Przepisy wykorzystują np. fasolę, makaron, ryż, buraczki, orzechy, kiwi, ser feta czy żółty i wiele innych składników. Czwartą grupę stanowią dania główne dla osób odchudzających się. Znajdziemy tutaj zapiekanki, pasztety, potrawy z grilla, szaszłyki, makarony, gołąbki i klopsiki, zarówno rybne, jak i oparte o mięso. Piąta grupa to dania główne dla wegetarian. Oprócz szaszłyków, makaronów czy zapiekanek, są tutaj także omlety, a nawet frytki i wegetariańska pizza. Szósta i ostatnia grupa to dodatki - desery, muesli, dipy. Znajdziemy tu przepisy np. na owsiane ciasteczka, dania śniadaniowe czy niskokaloryczne sosy do przekąsek. Każdy przepis opatrzony jest kolorowym, całostronicowym zdjęciem, zdecydowanie zaostrzającym apetyt.

Zamiast tradycyjnych posiłków możesz wybierać przedstawione w tej książce dania składające się z najcenniejszych produktów diety strukturalnej. Dostarczając minimalnej liczby kalorii, zapewnią one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Dzięki temu schudniesz bez poczucia głodu, ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem.

Autor, Doktor Marek Bardadyn to ekspert w dziedzinie żywienia i odchudzania, twórca diety strukturalnej.



Wydawnictwo REBIS