Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Pomidory umyć i osuszyć. Moje pomidory miały po ok 130-150 g. Od strony ogonka odkroić czapeczką. Pomidory wydrążyć i lekko posolić. Odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną.
Przygotować farsz. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć serek i rozgnieść łyżką. Dodać pokrojona paprykę oraz cebulę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dokładnie wymieszać.
Potem dodać łyżkę drobno startego sera grana padano. Ponownie wymieszać. Farszem nadziać wydrążone pomidory.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim nadziane pomidory. Na wierzchu posypać startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
Przygotować farsz. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć serek i rozgnieść łyżką. Dodać pokrojona paprykę oraz cebulę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dokładnie wymieszać.
Potem dodać łyżkę drobno startego sera grana padano. Ponownie wymieszać. Farszem nadziać wydrążone pomidory.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim nadziane pomidory. Na wierzchu posypać startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
SylaUla