migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomidory faszerowane serkiem i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wersja pysznych zapiekanych pomidorów. Tym razem jako farszu użyłam słonawego serka. Pomidorki wyszły przepyszne, bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno.

Pomidory faszerowane serkiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory faszerowane serkiem i papryką

 

  • 5 pomidorów
  • 1 kostka sera sałatkowego 270 g (dałam ser favita)
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 papryki (ok 100 g)
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • starty ser grana padano
  • olej do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Pomidory umyć i osuszyć. Moje pomidory miały po ok 130-150 g. Od strony ogonka odkroić czapeczką. Pomidory wydrążyć i lekko posolić. Odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną.

Przygotować farsz. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć serek i rozgnieść łyżką. Dodać pokrojona paprykę oraz cebulę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dokładnie wymieszać.

Potem dodać łyżkę drobno startego sera grana padano. Ponownie wymieszać. Farszem nadziać wydrążone pomidory.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim nadziane pomidory. Na wierzchu posypać startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Pomidory umyć i osuczyć. Moje pomidory miały po ok 130-150 g. Od strony ogonka odkroić czapeczką. Pomidory wydrążyć i lekko posolić.
Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Do miski przełożyć serek i rozgnieść łyżką. Dodać pokrojona paprykę oraz cebulę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Potem dodać łyżkę drobno startego sera grana padano. Ponownie wymieszać.
Pomidory faszerowane serkiem i papryką
Farszem nadziać wydrążone pomidory. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim nadziane pomidory.