Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Pomidory i papryczki nadziewane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidory i papryke myjemy. Odcinamy z kazdego pomidira czubek tak by powstala pokrywka( nie przecinamy do konca).

Pomidory i papryczki nadziewane

Składniki:

Pomidory i papryczki nadziewane

 

  • 5 dojrzalych nie za miekkich pomidorow
  • 5 duzych zielonych papryk
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • ok. 150-200 gram ryzu na risotto
  • 5-6 lyzek oliwy z oliwek
  • sol, pieprz cukier
  • natka pietruszki i swieza mieta lub nie
  • 1 filizanka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pomidory i papryczki nadziewane
To samo z papryka odcinamy pokrywke i usuwamy gniazda nasienne. Mala lyzeczka wydrazamy pomidory i zostawiamy wszystkie srodki na sos. Ukladamy w brytwance puste pomidory i papryczki.Sos: do garnka wlewamy oliwe i dusimy cebulke, dodajemy srodki z pomidorow i pol lyzeczki cukru, dusimy chwile ,dodajemy przyprawy, natke i miete(lub nie), wsypujemy ryz, dolewamy pol filizanki wody i dusimy do czasu az ryz prawie zmieknie i wypije sok. uwaga ciagle mieszamy bo ryz moze zlapac.. Do kazdej papryki i pomidora wsypujemy odrobine cukru i nadziewamy farszem. Zostawiamy troche miejsca na ryz, ktory zwiekszy swoja objetosc. Dodajemy do kazdego nadziewanego warzywa odrobine cukru i przykrywamy kapeluszami. Do brytwanki dolewamy sok pomidorowy troche wody, sol, pieprz i polewamy oliwa. Pieczemy w srednio goracym piekarniku ok. godz. MOZEMY DODAC DO BRYTWANKI POKROJONE ZIEMNIACZKI A DO FARSZU MIESO MIELONE. Smacznego

Tagi:

ryż risotto