Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomidory nadziewane ryżem Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidory nadziewane ryżem to smaczne, zdrowe danie

Pomidory nadziewane ryżem Reniz

Składniki:

Pomidory nadziewane ryżem Reniz

 

  • 6 pomidorów dużych,
  • sól,
  • 1 łyżka oleju,
  • pieprz,
  • 0,5 kostki kostka rosołowej,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 10 dag ryżu,
  • przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane ryżem Reniz
Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem kostki rosołowej, ugotować na półsypko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać posiekana cebulę, zrumienić. Do ryżu dodać cebulkę z boczkiem, utartą na grubej tarce marchewkę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i przyprawą maggi, wymieszać. Pomidory umyć, odciąć górę, łyżką wydrążyć miąższ, napełnić farszem. Ułożyć w brytfannie, skropić olejem, przykryć odciętą piętką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temp 180 stopni około 15 minut.

Tagi:

ryż przyprawy