Sposób przygotowania:
Pomidory suszone z ziołami
Pomidory, myjemy, kroimy wzdłuż usuwając szypułkę i miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory kładziemy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Tak przygotowane pomidory solimy i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika i suszymy je cały czas przy lekko otwartych drzwiczkach początkowo w temperaturze 150 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 90- 100 stopni i suszymy 4 godziny robiąc przerwę kilkugodzinną. Za jednym razem możemy w piekarniku suszyć kilka blach, co jakiś czas zmieniając ich miejsce. Uważamy aby pomidory nie wyschły na wiór, ususzone pojedyncze sztuki możemy wcześniej zdjąć z blaszki. Ususzone pomidory wkładamy do miski i skrapiamy octem. Tak przygotowane pomidory wkładamy do suchych słoików do ¾ wysokości (pomidory po zalaniu oliwą pęcznieją). Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Oliwę i olej wlewamy do garnka i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, wrzucamy czosnek i zdejmujemy z ognia (olej wraz z czosnkiem się gotuje). Gdy czosnek jest szklisty zalewamy oliwą pomidory dbając aby w każdym słoiku był czosnek. Słoiki zakręcamy suchymi nakrętkami i odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO!
Darth Vader