monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada zebra z czekoladową pianką

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapraszam na pyszniutką słodziutką roladę:)

Rolada zebra z czekoladową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada zebra z czekoladową pianką

 

  • Biszkopt zebra:
  • ½ szklanki mąki tortowej typ 450
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Pianka:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • 3 plastry ananasa z puszki

 

Sposób przygotowania:

Rolada zebra z czekoladową pianką
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Gdy będę sztywne dodawać stopniowo cukier i utrzeć razem. Następnie po kolei dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotowe ciasto podzielić na pół i do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do szprycy z płaską końcówką lub do grubszego woreczka włożyć ciasta (każdy osobno) i wyciskać od rogu do rogu paski ciasto na przemian-raz jasne raz ciemne. Piec przez około 13-15 minut. Wyjąć z piekarnika położyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Pianka: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady (razem). Dodać miękkie masło i dokładnie go wmieszać w czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru pudru i szczyptą chili. Dodać do czekolady i ponownie dokładanie wymieszać. Następnie dodać żelatynę.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i łyżką cukru pudru. Porcjami dodawać do czekolady i delikatnie wymieszać razem. Garnek przykryć pokrywką i wstawić na 3-4 minuty do zamrażalnika aby odrobinę stężała. Po tym czasie roladę rozwinąć i posmarować ją na całej długości pianka czekoladową pozostawiając z każdej strony po około 1,5 wolnej przestrzeni. Ananasa pokroić w małe kawałki i ułożyć na piance. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Rolada zebra z czekoladową pianką
ciasto biszkoptowe podzielic na pół i do jednej dodać kakao i wymieszać
Rolada zebra z czekoladową pianką
na papierze na zmianę kłaść jasne i ciemne ciasto
Rolada zebra z czekoladową pianką
do rozpuszczonej czekolady dodać miękkie masło i wymieszać
Rolada zebra z czekoladową pianką
na biszkopt wyłożyć piankę oraz pokrojone ananasy