Sposób przygotowania:
Ponczowe
Szafran namoczyć w rumie, mąkę wymieszać z drożdżami , dodać utarte z cukrem i cukrem waniliowym jajka i mleko, następnie wyrobić, masło roztopić w rondelku i ostudzić, następnie połączyć z ciastem, szafran odcisnąć, a alkohol dodać do ciasta, ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie nałożyć do foremek napełniając je do połowy, odstawić do ponownego wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusz, upieczone bułeczki pozostawić do wystygnięcia i nasączyć ponczem, udekorować bitą śmietaną i owocami. Przepis na poncz : W gorącej herbacie rozpuścić cukier, dodać startą skórkę z cytrusów i wyciśnięty sok, zagotować, zostawić do ostygnięcia następnie wymieszać z alkoholem i gotowe. Życzę Smacznego !