jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta porzeczkowo- śmietankowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kruchy spód, delikatna śmietanka i orzeźwiający budyń sprawia, że tarta smakuje rewelacyjnie. Polecam na ciepłe letnie dni!!!

Tarta porzeczkowo- śmietankowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta porzeczkowo- śmietankowa

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Ewentualnie 1 łyżka wody
  • Budyń porzeczkowy:
  • 2 budynie malinowe lub truskawkowe,
  • 0,5 kg porzeczki czerwonej,
  • Cukier do smaku (około 3 łyżki),
  • Śmietanka:
  • 250 ml smietanki30%,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta porzeczkowo- śmietankowa
CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę. Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło. Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy. Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło. Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy. Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!! BUDYŃ: Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok. Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte. Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Tarta porzeczkowo- śmietankowa
Gotowym ciastem wykładamy dno i boki formy
Tarta porzeczkowo- śmietankowa
cześć podgrzanych porzeczek łączymy z budyniem
Tarta porzeczkowo- śmietankowa
Ugotowany budyń wylewamy na podpieczone ciasto.
Tarta porzeczkowo- śmietankowa
na przestudzona tarte wykładamy ubita śmietankę