Sposób przygotowania:
Tarta porzeczkowo- śmietankowa
CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę. Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło. Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy. Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło. Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy. Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!! BUDYŃ: Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok. Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte. Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
biedroneczki
skuter5
Czekoladka 2