Sposób przygotowania:
Torcik borówkowo-porzeczkowy
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24cm.) wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy.
Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej i układamy borówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy.
Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej i układamy borówki.