SUPERPRZEPIS

Torcik borówkowo-porzeczkowy

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Torcik borówkowo-porzeczkowy Więcej zdjęć (3)

Delikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny.

Składniki:

Torcik borówkowo-porzeczkowy

 

  • Biszkopt:
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • sok z połowy limonki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 250 gram borówki amerykańskiej
  • 250 gram czerwonej porzeczki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Torcik borówkowo-porzeczkowy
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24cm.) wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy.

Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej i układamy borówki.
Torcik borówkowo-porzeczkowy
Moja rodzina bardzo lubi taki delikatne ciasta.
Torcik borówkowo-porzeczkowy
Torcik możemy zrobić w prostej wersji bez dekoracji.