grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Lasagne z jarmużem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lasagne z delikatnym, kremowym farszem z jarmużem i ricottą, z dodatkiem suszonych pomidorów i sosu beszamelowego, przepysznym daniem dla wielbicieli jarmużu i koloru zielonego.

Lasagne z jarmużem i ricottą

Składniki:

Lasagne z jarmużem i ricottą

Lasagne

Sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Lasagne z jarmużem i ricottą

Przygotowanie jarmużu

Lasagne z jarmużem i ricottą
Jarmuż możemy zblendować na jednolitą masę.

Jarmuż oczyszczony z grubszych łodyg, dokładnie myjemy i osuszamy. Oczyszczony jarmuż drobno kroimy, po czym przesmażamy jarmuż na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Jarmuż dusimy ok. 5 minut z odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu

Lasagne z jarmużem i ricottą
Farsz możemy przyprawić wedle uznania np. ostrą papryką.

W misce mieszamy odsączoną ricottę oraz jarmuż. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku oraz pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Przygotowanie sosu beszamelowego

Lasagne z jarmużem i ricottą
Sos beszamelowy gotujemy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu ok. 2 minut, ciągle mieszając. Dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut, ciągle mieszając.

Przygotowanie lasagne

Lasagne z jarmużem i ricottą
Starty parmezan możemy zastąpić dowolnym żółtym serem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który pokrywamy płatami makaronu. Na makaronie wykładamy farsz z ricotty i jarmużu. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, obsypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, farsz, sos beszamelowy, parmezan. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji farszu i beszamelu. Wierzch lasagne posypujemy startym parmezanem.

Lasagne pieczemy ok. 20-25 minut.