Sposób przygotowania:
Lasagne z jarmużem i ricottąPrzygotowanie jarmużu
Jarmuż oczyszczony z grubszych łodyg, dokładnie myjemy i osuszamy. Oczyszczony jarmuż drobno kroimy, po czym przesmażamy jarmuż na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Jarmuż dusimy ok. 5 minut z odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu
W misce mieszamy odsączoną ricottę oraz jarmuż. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku oraz pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowanie sosu beszamelowego
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu ok. 2 minut, ciągle mieszając. Dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut, ciągle mieszając.
Przygotowanie lasagne
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który pokrywamy płatami makaronu. Na makaronie wykładamy farsz z ricotty i jarmużu. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, obsypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, farsz, sos beszamelowy, parmezan. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji farszu i beszamelu. Wierzch lasagne posypujemy startym parmezanem.
Lasagne pieczemy ok. 20-25 minut.