Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Postne pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamroziłam sobie trochę wigilijnej kapusty z grzybami .Lubię mieć ją pod ręką .

Postne pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Postne pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 50 łyżeczek kapusty z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Postne pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę z grzybami ( uduszoną i doprawioną ) wkładamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy . Do wsypanej do miski maki dodajemy szczyptę soli i olej .Wlewamy wrzątek . Najpierw mieszamy zaparzona mąkę drewnianą łyżką - a następnie wyrabiamy dłońmi ( ostrożnie bo parzy ). Wykładamy na omączoną stolnicę lub blat i ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Rozwałkowujemy po kawałku . Wykrawamy szklanką krążki i na każdy kładziemy łyżeczkę farszu . Lepimy pierogi i układamy je na omączonej tacce. Gotujemy w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową.Moja rada - smaczniejsze są jak sie je ugotuje wcześniej . Ostudzi i ponownie podgrzeje we wrzątku , na parze lub na maśle ( bez rumienienia )/ Podaję lekko polane roztopionym masłem. * Najprostsze pierogi podawane na Wigilię .Robione na bazie parzonego ciasta z gotowej kapusty z grzybami zajmują moment . Ułatwiam sobie prace gotując je przed Wigilią i wrzucając w Wigilię tylko na wrzątek , podgrzewając na parze , lub odgrzewając na maśle na patelni ( nie rumieniąc ich).
Postne pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto parzone do pierogów to doskonałe ułatwienie -a pierożki z niego robione są mięciutkie
Postne pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto wałkować i wykrawać z niego kółka szklanką
Postne pierogi z kapustą i grzybami
Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu z kapusty z grzybami
Postne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi gotować w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia