Sposób przygotowania:
Postne pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę z grzybami ( uduszoną i doprawioną ) wkładamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy . Do wsypanej do miski maki dodajemy szczyptę soli i olej .Wlewamy wrzątek . Najpierw mieszamy zaparzona mąkę drewnianą łyżką - a następnie wyrabiamy dłońmi ( ostrożnie bo parzy ). Wykładamy na omączoną stolnicę lub blat i ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Rozwałkowujemy po kawałku . Wykrawamy szklanką krążki i na każdy kładziemy łyżeczkę farszu . Lepimy pierogi i układamy je na omączonej tacce. Gotujemy w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową.Moja rada - smaczniejsze są jak sie je ugotuje wcześniej . Ostudzi i ponownie podgrzeje we wrzątku , na parze lub na maśle ( bez rumienienia )/ Podaję lekko polane roztopionym masłem. * Najprostsze pierogi podawane na Wigilię .Robione na bazie parzonego ciasta z gotowej kapusty z grzybami zajmują moment . Ułatwiam sobie prace gotując je przed Wigilią i wrzucając w Wigilię tylko na wrzątek , podgrzewając na parze , lub odgrzewając na maśle na patelni ( nie rumieniąc ich).