Sposób przygotowania:
Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować. Z główki kapusty wyciąć głąb i włożyć kapustę na wrzącą osoloną wodę. Zdejmować liście i wycinać grube nerwy. Kaszę perłową ugotować. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju. Grzyby wyciągnąć z wywaru i pokroić. (Można kilka zostawić do sosu). Do kaszy dodać grzyby, cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku i majeranku. Wymieszać. Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu. Zalać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wody, można również dodać kostkę grzybową. Kiedy będą miękkie, doprawić do smaku i zagęścić mąką.