Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Gołąbki jarskie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Są bardzo smaczne! Doskonałe na postny obiad.

Gołąbki jarskie

Składniki:

Gołąbki jarskie

 

  • ok. 16 liści sparzonej włoskiej kapusty
  • 2 szkl. ryżu
  • 1 spora marchew
  • mały seler
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz mielony,
  • czosnek
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa drobiowa

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki jarskie
Z włoskiej kapusty wyciąć głąb. Sparzyć. Zdjąć ok. 16 liści.Ryż ugotować w 4 szkl. wody. Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać starkowane na tarce jarzynowej pieczarki. Smazyć do odparowania soku.Marchew i seler starkować, dodać do pieczarek z cebulką. Przesmażyć. Dodać do ryżu.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać gołąbki. Układać w garnku,każdą warstwę posypując pokrojonym czosnkiem. Zalać wodą z kostką rosołową i koncentratem do 1/3 wysokości gołąbków. Dusić w piekarniku ok. 1godz.SMACZNE\GO