marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Potrawka a'la węgierska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie jest dietetyczne, smaczne i łatwe w wykonaniu. Warto dodać do niego więcej ziół niż ostrych przypraw. Nie straci na smaku

Potrawka a'la węgierska

Składniki:

Potrawka a'la węgierska

 

  • 1 pierś kurza lub indycza,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 2 kolorowe świeże papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Potrawka a'la węgierska
Piersi opłukać, osuszyć, pokroić na paseczki oraz obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, posolić, posypać pieprzem. Następnie obrać, posiekać i zeszklić czosnek, wlać pomidory z puszki z zalewą i dolać ćwiartkę wody do rondla. Dodać pokrojone na paski lub kostkę papryki, rozetrzeć w dłoniach oregano. Przykryć pokrywką rondel i na małym ogniu dusić z 40 min. Międzyczasie ugotować makaron lub ryż w torebce. Gdy danie już dojdzie podawać z makaronem lub ryżem.