dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Potrawka drobiowa a'la paella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna i prosta w przygotowaniu potrawka z ryżu, papryki, groszku zielonego oraz filetu z kurczaka.

Potrawka drobiowa a'la paella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka drobiowa a'la paella

 

Sposób przygotowania:

Potrawka drobiowa a'la paella
Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwię smażymy mięso, aż ładnie się zarumieni. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy. Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy. Następnie wsypujemy ryż, szczyptę soli i curry. Smażymy kilka sekund. Zalewamy dwiema szklankami wody i całość podgrzewamy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor (z pomidora ściągamy skórkę) i dolewamy 1 szklankę wody. Gdy płyn się wchłonie dodajemy odcedzony groszek i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem. Smacznego!
Potrawka drobiowa a'la paella
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Potrawka drobiowa a'la paella
Przyprawione mięso smażymy na złoty kolor.
Potrawka drobiowa a'la paella
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Potrawka drobiowa a'la paella
Gotujemy ryż z warzywami do momentu, aż ryż wchłonie wodę.