Sposób przygotowania:
Potrawka jagnięcia z fenkułem
Mięso umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Piekarnik rozgrzać do temp 220stC.
Pomidory oczyścić, usunąć szypułki, następnie sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Pomidory pomieszać z dymką i czosnkiem. Przyprawić tymiankiem i rozmarynem, posolić. Połowę przygotowanej mieszanki przełożyć do żaroodpornej formy, dodać mięso, przykryć pozostałymi warzywami. Na końcu podlać rosołem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Folię usunąć, potrawę piec jeszcze 10 minut.
Fenkuł oczyścić, podzielić na pół, pokroić w cieniutkie plasterki. Trochę natki fenkuła odłożyć. Oliwę wymieszać ze szczyptą soli, skropić plasterki fenkuła.
Plasterki fenkuła podawać z potrawką jagnięcą, danie udekorować odłożoną zielenina.
Pomidory oczyścić, usunąć szypułki, następnie sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Pomidory pomieszać z dymką i czosnkiem. Przyprawić tymiankiem i rozmarynem, posolić. Połowę przygotowanej mieszanki przełożyć do żaroodpornej formy, dodać mięso, przykryć pozostałymi warzywami. Na końcu podlać rosołem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Folię usunąć, potrawę piec jeszcze 10 minut.
Fenkuł oczyścić, podzielić na pół, pokroić w cieniutkie plasterki. Trochę natki fenkuła odłożyć. Oliwę wymieszać ze szczyptą soli, skropić plasterki fenkuła.
Plasterki fenkuła podawać z potrawką jagnięcą, danie udekorować odłożoną zielenina.