Sposób przygotowania:
Potrawka wiejska
Pikle osączyć, zalewę pozostawić. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, zasmażyć na nim mąkę. Wlać mleko, zalewę z pikli i szklankę wody. Zagotować, wsypać rosół, pozostawić 5 minut na małym ogniu. Kiełbasę najpierw obrać ze skórki, a następnie pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (np. w paseczki). Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na połówki. Usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Osączone pikle pokroić na małe kawałki. Olej mocno rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać pikle * pomidory, smażyć razem jeszcze przez chwilę.
Babciagramolka
Po drugie - robisz zasmażkę i rozprowadzasz ją zalewą z pikli ( ile tej zalewy bo słoik może być taki 300 mll , 1/2 l jak i litrowy ), mlekiem i wodą i wsypujesz rosół .
Osobno smażysz w woku pikle , pomidory , cebulę i kiełbasę .
I ci ? To juz koniec ? Sos w garnku , reszta podsmażona w woku .? Nie miesza sie tego - nie dusi razem ? Potrawka to raczej coś duszone w sosie a nie coś osobno polane sosem .
Prawdę mówiąc z lekka przeraża mnie perspektywa sosu zrobionego na bazie zalewy octowej od pikli zmieszanego z mlekiem.
I co się stało ze śmietaną i skąd się wziął olej do smażenia w woku ?
Przykro mi ale przepis jest nie precyzyjny i oceniam go na 1