blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Potrawka wiejska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Potrawka wiejska

Składniki:

Potrawka wiejska

 

  • 40 dag kiełbasy szynkowej
  • 40 dag pomidorów
  • 3/4 pojemnika kwaśnej śmietany
  • 1 słoik mieszanych pikli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki granulowanego rosołu (instant)

Sposób przygotowania:

Potrawka wiejska
Pikle osączyć, zalewę pozostawić. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, zasmażyć na nim mąkę. Wlać mleko, zalewę z pikli i szklankę wody. Zagotować, wsypać rosół, pozostawić 5 minut na małym ogniu. Kiełbasę najpierw obrać ze skórki, a następnie pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (np. w paseczki). Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na połówki. Usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Osączone pikle pokroić na małe kawałki. Olej mocno rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać pikle * pomidory, smażyć razem jeszcze przez chwilę.

Tagi:

kielbasa