Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Potrawka z cielęciny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawka z cielęciny najlepiej smakuje gdy jest podana z ryżem i ciemnym sosem

Potrawka z cielęciny

Składniki:

Potrawka z cielęciny

 

  • 50 dag mięso cielęce bez kości,
  • 1 pęczek włoszczyzna,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka koperek,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z cielęciny
Mięso włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem czosnku. Gotować około 20 minut. Następnie dodać obrane warzywa i ugotować do miękkości. Gdy mięso miękkie, wyjąć, wywar przecedzić. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z 2 szklankami wywaru, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, pokrojone mięso wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z sosem. Pospać zieleniną.