Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Potrawka z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka szparagowa z dodatkiem wędliny i pomidorów to łatwe do przygotowania i pyszne danie jednogarnkowe.

Potrawka z fasolki szparagowej

Składniki:

Potrawka z fasolki szparagowej

 

  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 1 cebula czerwona
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 30-40 dag pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka z fasolki szparagowej

ETAP 1:

Potrawka z fasolki szparagowej
Umytą fasolkę pokroić, blanszować w osolonej wodzie

Fasolkę umyć, pokroić na kawałki, blanszować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osączyć.

ETAP 2:

Potrawka z fasolki szparagowej
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kosteczkę, podsmażyć

Pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki podsmażyć na rozgrzanej patelni.

ETAP 3:

Potrawka z fasolki szparagowej
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do garnka

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę.

Do garnka wsypać fasolkę, kiełbasę, cebulę i pomidory.

ETAP 4:

Potrawka z fasolki szparagowej
Do garnka z fasolką wlewamy niedużą ilość wody

Zalać niewielką ilością wody , dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości.

ETAP 5:

Potrawka z fasolki szparagowej

Do miękkiej fasolki dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować.

Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.