Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawka w klimacie kuchni azjatyckiej. Najlepiej smakuje w połączeniu z ryżem basmati, ale można ją podać także z makaronem.

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką

Składniki:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką

 

  • 400 g krewetek black tiger
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • kawałek pora
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • mały kawałek imbiru
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • odrobina szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką

ETAP 1:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Pora kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy i siekamy. Papryczkę chili kroimy drobno (jeżeli nie chcemy, aby danie było bardzo pikantne, wyrzucamy pestki), trawę cytrynową kroimy drobno, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek kroimy na plasterki.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z porem i czosnkiem na maśle.

ETAP 2:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką
Pomidory z puszki podgrzewamy razem z mlekiem kokosowym

Równolegle, w garnku, podgrzewamy pomidory z puszki. Blendujemy je, dolewamy mleko kokosowe, podgrzewamy razem kilka minut na małym ogniu.

ETAP 3:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką
Na patelni smażymy krewetki z dodatkami, przyprawiamy je solą i pieprzem

Na patelnię z cebulą i papryką dodajemy więcej masła, wrzucamy krewetki, dodajemy papryczkę chili, trawę cytrynową i imbir. Smażymy krewetki do zaróżowienia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

ETAP 4:

Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i papryką
Krewetki i warzywa łączymy z mlekiem kokosowym i zblendowanymi pomidorami

Do krewetek i warzyw dodajemy mleko kokosowe ze zblendowanymi pomidorami oraz przyprawę curry. Podgrzewamy, mieszając, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem (najlepiej basmati) lub makaronem.