Sposób przygotowania:
Potrawka z krewetkami, mlekiem kokosowym i paprykąETAP 1:
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Pora kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy i siekamy. Papryczkę chili kroimy drobno (jeżeli nie chcemy, aby danie było bardzo pikantne, wyrzucamy pestki), trawę cytrynową kroimy drobno, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek kroimy na plasterki.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z porem i czosnkiem na maśle.
ETAP 2:
Równolegle, w garnku, podgrzewamy pomidory z puszki. Blendujemy je, dolewamy mleko kokosowe, podgrzewamy razem kilka minut na małym ogniu.
ETAP 3:
Na patelnię z cebulą i papryką dodajemy więcej masła, wrzucamy krewetki, dodajemy papryczkę chili, trawę cytrynową i imbir. Smażymy krewetki do zaróżowienia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
ETAP 4:
Do krewetek i warzyw dodajemy mleko kokosowe ze zblendowanymi pomidorami oraz przyprawę curry. Podgrzewamy, mieszając, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem (najlepiej basmati) lub makaronem.