Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Potrawka z kurczaka z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczaka umyć, natrzeć w środku i z zewnątrz mieszanką soli, czosnku i pieprzu. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Przygotowa

Potrawka z kurczaka z agrestem

Składniki:

Potrawka z kurczaka z agrestem

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka z agrestem
Kurczaka umyć, natrzeć w środku i z zewnątrz mieszanką soli, czosnku i pieprzu. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Przygotować brytfankę z pokrywką (można ją nakryć folią aluminiową. Włoszczyznę (marchew, pietruszka, cebula, por, seler) obrać, opłukać . Zagotować 3 szklanki wrzątku (lub bulionu, jeśli nie stosujemy świeżych warzyw). Do brytfanki włożyć kurczaka, warzywa, liść laurowy i zalać wrzątkiem. Gdy nie stosujemy warzy – dajemy bulion. Pieczemy kurczaka pod przykryciem ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy z brytfanki warzywa i listek laurowy, a w to miejsce wrzucamy agrest (jeśli wywaru na sos zrobiło się za mało dolewamy pół szklanki gorącej wody lub bulionu (może być białe wino jeśli mamy pod ręką z tym że wino wlewamy chłodne. Wsypujemy łyżkę cukru (lub miodu). Trzymamy w piecu jeszcze 15 minut. Na koniec wyjmujemy brytfankę, wyciągamy z niej kurczaka i układamy na półmisku (można poporcjować, albo podać w całości i porcjować przy stole. Równie dobrze można piec poporcjowanego kurczaka, z tym , że taki kurczak będzie się piekł krócej (łącznie ok. 45 minut).



Sos: możemy postawić brytfankę na gazie lub przelać sos do rondla i doprowadzić sos do wrzenia. Na małej patelni robimy zasmażkę z masła i mąki – intensywnie mieszając aż składniki się dobrze połączą połączą.



Małą porcję sosu wlewamy na patelnię, mieszamy i tak powstałą mieszankę wlewamy do reszty sosu. Mieszając całość gotujemy jeszcze 3 minuty i polewamy sosem kurczaka.