madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Potrawka z ryżem i skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To danie robię bardzo często kiedy spodziewam się gości, gdyż można je podszykować wcześniej a potem to już tylko do piekarnika i nie zostawiam wtedy gości. Czasami dla urozmaicenia zmieniam mrożone warzywa np. na mieszankę meksykańską lub chińską.

Potrawka z ryżem i skrzydełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z ryżem i skrzydełkami

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię najlepiej 9-składnikowych
  • 75 dag skrzydełek
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki keczupu
  • przyprawa typu vegeta

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z ryżem i skrzydełkami
Ryż wsypujemy na dno żaroodpornego naczynia, na nim układamy obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Warzywa mrożone wsypujemy na cebulę. Mięso myjemy posypujemy przyprawą uniwersalną np. vegetą Lub dodatkowymi przyprawami i obsmażamy na rumiany kolor na patelni, następnie układamy na warzywach. Całość zalewamy zalewą przygotowaną z wody i pozostałych przypraw. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około półtorej godziny.
Potrawka z ryżem i skrzydełkami
Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego
Potrawka z ryżem i skrzydełkami
Na ryżu układamy plastry cebuli ii mrożone warzywa
Potrawka z ryżem i skrzydełkami
Umyte skrzydełka przyprawiamy do smaku
Potrawka z ryżem i skrzydełkami
Zwody i przypraw przygotowujemy zalewę

Tagi:

ryż przyprawy