suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Potrawka z warzywami i ryżem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam na obiad lub późną kolację. Danie dla ok 4-5 osób.

Potrawka z warzywami i ryżem.

Składniki:

Potrawka z warzywami i ryżem.

 

  • 2 szklanki ryżu brązowego;
  • 15 dag szynki;
  • 10 dag boczku;
  • 25 dag pieczarek;
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu;
  • 1 średnia marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • 1 szklanka mrożonego groszku;
  • ok 10 dag sera żółtego startego;
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, czubryca zielona

Sposób przygotowania:

Potrawka z warzywami i ryżem.
Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu. Pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w plasterki. Podobnie kroimy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej ok 1 łyżkę i podsmażamy na nim pieczarki z cebulą. Po ok 8 min podsmażania dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i boczek, oraz pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy wszystko przez ok 10 min, następnie dodajemy groszek (należy go wcześniej przelać zimną wodą i odsączyć), ryż i zalewamy całość rosołem, doprawiamy przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia.Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia się sera. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.