zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Potrawka z żołądków drobiowych

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

taka potrawka najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem

Potrawka z żołądków drobiowych

Składniki:

Potrawka z żołądków drobiowych

 

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 szk groszku z marchewką ( z puszki )
  • 5 papryczek czerwonych nadziewanych serkiem
  • 60 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1/4 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 3/4 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 4 - 5 łyżek oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z żołądków drobiowych
Żołądki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę po obraniu pokroić w półplasterki, cukinię na cztery paski a następnie w plastry. Pomidory i papryczki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć, po czym dodać cebulę i cukinię i dalej smażyć do zrumienienia. Gdy te składniki się podsmażą dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki oraz sos chili, wodę i przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości żołądków. Na koniec dodać odcedzony groszek z marchewką i zagotować. Podczas duszenia zrobi się z serka kremowy sos, więc nie będzie potrzeby go dodatkowo zagęszczać. Podawać np. z makaronem.