kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyzy z sosem myśliwskim są bez wątpienia smakiem mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z rodzinnymi wyjściami do baru mlecznego. Są szybki i łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne.

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Składniki:

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

podstawowe

  • Pyzy drożdżowe na parze
  • Duża biała cebula
  • 6-8 kiszonych ogórków
  • 3 szt. kiełbasy wiejskiej
  • Przecier pomidorowy 200g
  • Pomidory krojone pelatti 400g
  • Sól, pieprz czarny, ostra papryka, cukier, lubczyk
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka masła

Sposób przygotowania:

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy po łyżce oliwy i masła i szklimy na nim cebulę. n dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki kiełbasę i smażymy kilka minut. Do kiełbasy i cebuli dodajemy pomidory pellati i przecier pomidorowy i nieco wody. Dodajemy pokrojone w słupki ogórki.

Gotujemy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku, lubczykiem, ostra papryką, czarnym pieprzem, sola i cukrem. Pyzy gotujemy na parze. Polewamy obficie sosem.