Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pozole czyli zupa meksykańska z białej kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis zdobyłam od rodowitej meksykanki na jednych warsztatach. Pyszna, aromatyczne i pikantna zupa podbiła nie tylko moje serce. Pozole czyli biała kukurydza jest do zdobycia przez internet i warto ją kupić aby poczuć Meksyk w domu :)

Pozole czyli zupa meksykańska z białej kukurydzy

Składniki:

Pozole czyli zupa meksykańska z białej kukurydzy

 

  • 200 gramów szynki wieprzowej
  • 100 gramów żeberek wieprzowych
  • Puszka pozole
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oregano ( najlepiej świeżego ale może być suszone wtedy ½ łyżki)
  • 1 chilli guajillo
  • Dodatki:
  • Limonka
  • ¼ sałaty lodowej
  • Rzodkiewki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pozole czyli zupa meksykańska z białej kukurydzy
W małym garnku gotujemy około 15 minut papryczkę chilli guajillo. Odcedzamy i blend ujemy. W garnku gotujemy pokrojoną na kawałki szynkę i żeberka razem z czosnkiem, cebulą , oregano i odrobiną soli do momentu aż mięso będzie miękkie. Wtedy do garnka dodajemy odsączoną kukurydzę i gotujemy 5 minut. Pomału do zupy wlewamy zmiksowaną chilli. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Sałatę kroimy w paski, limonkę i rzodkiewkę w ósemki. Zupę nalewamy do talerzy i serwujemy z dodatkami.