Sposób przygotowania:
Pożywna zupa fasolowa z naleśnikami
Zupa: Fasole wsypujemy do miski, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia fasole odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek.Kość gotujemy zalaną wodą, do czasu aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągamy kość i wkładamy obraną wcześniej fasolę. Gotujemy 20 minut. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do fasoli , mieszamy i gotujemy następne 20 minut. Mięso, które da się ściągnąć z kości kroimy w kostkę i wkładamy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dokładamy koncentrat, oregano, bazylię, majeranek, paprykę, pieprz i doprawiamy do smaku solą. Naleśniki: jajko miksujemy z łyżką cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mąkę cały czas miksując. Pod koniec dolewamy olej. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki lub dolać mleka. Smażymy naleśniki. Twaróg przekładamy do miski, mieszamy jogurtem, łyżką cukru i cukrem waniliowym. Po łyżce twarogu nakładamy na naleśniki i zawijamy w dowolny sposób.