kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

praskie żeberka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pieczone żeberka w miodowo-piwnej glazurze...i znowu wracam do piwa-:)

praskie żeberka

Składniki:

praskie żeberka

 

  • 1 kg ładnych żeberek wieprzowych lub cielęcych

 

  • marynata:
  • pół szklanki piwa porter gorzkiego!!
  • pół szkl oleju
  • pół słoika dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki miodu
  • majeranek
  • 2 cebule w talarki
  • 2 ząbki czosnku w plasterki
  • sól

 

 

  • kawałek słoniny

Sposób przygotowania:

praskie żeberka
Zrobić marynatę z podanych składników. Żeberka pokroić na kawałki z trzema kosteczkami natrzeć solą.Włożyć do marynaty, zamarynować przez noc. Słoninkę pokroić w cienkie plasterki, wytopić na patelni na skwarki. Wyciągnąć z marynaty, nie odsączając, włożyć do rękawa, dodać czosnek i cebule z marynaty oraz skwarki ze słoninki, piec około 45 min w temperaturze 180 st. Wyciągnąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i dopiec na rumiano.