bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Prawie Ciorba de perisoare

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak wogóle to miała być zupa z klopsikami czyli rumuńska Ciorba de perisoare.. i prawie by była, gdyby nie to że wyszedł mi gulasz:)

Prawie Ciorba de perisoare  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prawie Ciorba de perisoare

 

 

Sposób przygotowania:

Prawie Ciorba de perisoare
Wywar podgrzać. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, pokroić w talarki, seler pokroić w drobną kostkę. Pomidory, paprykę, ziemniaka pokroić. Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do wywaru, dodając liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy ok 20 min. na średnim ogniu. Robimy kuleczki mięsne. Mielone mięso mieszamy z ryżem, posiekaną natkę, szczyptą soli i pieprzu, zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do gotującej się zupy, razem z fasolką (gdybyśmy dali ją wcześniej to by całkowcie się rozgotowała) i gotujemy kolejne 25 min. Do zupy dodajemy koncentrat rozprowadzając go równo, przyprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Tak miało byc, ale że ja zamiast litra bulionu dałam tylko 1/2 to mi wyszedł sos z klopsikami. Więc ugotowałam makaron i tak to zjedliśmy. Było pyszne.
Prawie Ciorba de perisoare
Etap 1

Tagi:

ryż mięso