Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prawie de volaille wg Buni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie małe kombinacje z klasyką . Pierś z kurczaka panierowana i smażona jak zwykłe sznycle dodatkowo nadziana .

Prawie de volaille wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prawie de volaille wg Buni

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżeczki pokruszonego sera pleśniowego ( dałam Danish Blue )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól ( do smaku )
  • pieprz mielony ( do smaku)
  • mąka ( do panierowania )
  • bułka tarta ( do panierowania)
  • olej do smażenia ( użyłam z pestek winogron )
  • 6 średnich pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Prawie de volaille wg Buni
Umytą i osuszona pierś z kurczaka rozkroić na pół ( po grubości ) . Oba płaty włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić i posypać pieprzem. Pokruszyć ser. Otrzeć skórkę z cytryny . Dodać sok z cytryny , posiekaną natkę pietruszki i masło. Utrzeć .Podzielić na 2 porcje . Ułożyć masło na sznyclach. Lekko je na nich rozgnieść. Zawinąć brzegi i złożyć na pół tworząc jakby kieszeń. Jajka roztrzepać z mlekiem. Sznycle panierować w mące , jajku i bułce tartej . Odłożyć do lodówki na 30 minut. W czasie kiedy sznycle ,,odpoczywają" oczyścić i pokroić pieczarki. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć na rumiano pieczarki. Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( tłuszcz zostaje na patelni ). Na pozostały na patelni tłuszcz ( gorący) włożyć kotlety i usmażyć na złoto .Dorzucić pieczarki.
Prawie de volaille wg Buni
Utrzeć masło z cytryną - natką pietruszki i serem pleśniowym
Prawie de volaille wg Buni
Masło nałozyć na rozklepane piersi z kurczaka
Prawie de volaille wg Buni
Pieczarki pokroić i usmażyć na rumiano na tłuszczu
Prawie de volaille wg Buni
Schłodzone kotlety usmażyć na rumiano na tłuszczu po pieczarkach