Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Prażone ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ziemniaki na popołudniowe biesiadowanie.

Prażone ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażone ziemniaki

 

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • liście kapusty
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 0,5 kg boczku
  • 6 szt skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • skórki słoniny
  • pietruszka zielona

 

Sposób przygotowania:

Prażone ziemniaki
Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na talarki. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Dno rondla żaroodpornego wyłożyć skórkami słoniny, następnie wyłożyć liśćmi kapusty białej tak, aby wystawała z naczynia. Następnie wkładać pokrojone ziemniaki. Na nie kłaść część kiełbasy i boczku, skrzydełka z kurczaka. Wszystko solić, pieprzyć i przyłożyć drugą warstwą ziemniaków, marchewką, cebulą, boczkiem, kiełbasą, posypaną natka pietruszki. Na wierzch położyć kilka plastrów margaryny, przykryć liśćmi kapusty i pokrywą rondla. Całość zapiekamy na małym ogniu ok 2 godzin.
Prażone ziemniaki
Ziemniaki i jarzyny kroimy w drobne paski.
Prażone ziemniaki
Jarzyny wkładamy warstwami w rondlu przyprawiając je.
Prażone ziemniaki
Na wierch kładziemy cienkie plastry margaryny.
Prażone ziemniaki
Wszytsko przykrywamy liścmi białej kapusty i pokrywą.