Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Precelki krucho- drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Precelki krucho drożdżowe

Precelki krucho- drożdżowe

Składniki:

Precelki krucho- drożdżowe

 

  • 40 dag maki
  • 5 dag drożdży
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/8 l śmietany
  • skórka cytrynowa
  • 10 dag cukru
  • 0,5 jajka do smarowania ciasta
  • 5 dag maku do posypania
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Precelki krucho- drożdżowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę posiekaną z margaryną, dodajemy jajko, żółtka,cukier, drożdże i wszystko mieszamy, następnie zgniatamy jak kruche ciasto. Średniej średnicy precelki układamy na posmarowanej blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wyrośnięte precelki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku dobrze nagrzanym 20 minut. Smacznego :))