Sposób przygotowania:
Prezydenta
Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase,nie przerywajac ucierania,dodac 4 lyzki goracej wody oraz make z proszkiem do pioeczenia.Z bialek ubic piane i dodac do masy.Tortownice wysmarowac i obsypac bulka tarta.Upiec w piekarniku nagrzanym do temp.160st.Po ostygnieciu.przekroic na trzy krazki.
KREM:jaja i zoltka ubic z cukrem,utrzec maslo na puch,ucierajac dodawac po lyzce ubitych jaj.Gotowy krem podzielic na 2 czesci i troche zostawic do dekoracji.Jedna czesc wymieszac z drobno pokrojonym anansem,a druga z pokruszona czekolada i bakaliami.Przelozyc krazki najpierw ciemna ,a potem jasna masa.Wiarzch Tortu mozemy oblozyc gotowa bita smietana,udekorowac rozetami z odlozonego kremu,jak rowniez polac gotowa polewa czekoladowa,kolorowymi drazetkami,wedlug wlasnego uznia.Smacznego
KREM:jaja i zoltka ubic z cukrem,utrzec maslo na puch,ucierajac dodawac po lyzce ubitych jaj.Gotowy krem podzielic na 2 czesci i troche zostawic do dekoracji.Jedna czesc wymieszac z drobno pokrojonym anansem,a druga z pokruszona czekolada i bakaliami.Przelozyc krazki najpierw ciemna ,a potem jasna masa.Wiarzch Tortu mozemy oblozyc gotowa bita smietana,udekorowac rozetami z odlozonego kremu,jak rowniez polac gotowa polewa czekoladowa,kolorowymi drazetkami,wedlug wlasnego uznia.Smacznego
marietta
aniabrodawska
marietta
aniabrodawska
nie -no moze byc pan Komorowski :-)
Pyza
aniabrodawska
to sos karmelowy,i wybacz-sciereczka czysta i wyprana,a tortownica normalna 24cm sr.standart
pepsicOLA
kołczu
marietta
2milutka
aniabrodawska
trudno ,ja go robilam,rownie dobrze mozna zastapic gotowym kremem,nie widze problemu,poza tym kidys takie kremy byly robione,nie bylo gotowcow
Beatris
Co do kremu to jak dla mnie też za dużo masła, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli chodzi o biszkopt to z 4 jajek upieczony w średniej tortownicy (22-24 cm) śmiało przekroisz 3 razy i wcale nie będą to cienkie płaty. Proszku faktycznie dużo, ale to Jej wybór.
aniabrodawska
dziekuje i prawda,proszku mozna dac mnie,kazdy przepis jest inny,a wiele juz przetestowalam biszkoptow,jedne sie udaly a inne nie:-)mozna uzyc przeciez inny przepis na biszkopt-jest ich wiele i wlasnego uznania,rowniez tyczy sie kremow,robilam go tez z gotowego kremu i tez dobry,zawsze mozna cos zmienic,ja zawsze eksperymentuje jak mi cos nie pasuje:-)