czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Prince Polo z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na to ciasto dostałam od mojej siostry, jest lekkie, puszyste po prostu pyszne!! Wszyscy bardzo je lubimy.

Prince Polo z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prince Polo z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • czubata szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • budyń czekoladowy,
  • 2 łyżki kakao.

 

  • Krem:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 duże wafle "Prince Polo",
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny,
  • puszka brzoskwiń,
  • galaretka o smaku brzoskwiniowym.

Sposób przygotowania:

Prince Polo z brzoskwiniami
1. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25 x 36 cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180 st. Ostudzić i przekroić na pół. 2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Czekoladę i wafle zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć  połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Prince Polo z brzoskwiniami
Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół
Prince Polo z brzoskwiniami
Śmietankę ubić z pudrem, dodać żelatyne, wafle i czekoladę