Sposób przygotowania:
Mocno czekoladowy prince-polo
Masa: 1/3 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 1/2- 2 kostki masła 3 łyżki czeskiego syropu herbacianego ( można dodać alkohol) Dodatkowo: polewa czekoladowa ciasteczka Ciasto ciemne: Palmę ucieramy na puszysto, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy, dokładnie połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy i już ręcznie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy i rozcinamy na dwa blaty. Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i chwilę ubijamy jeszcze mikserem. Teraz delikatnie dodajemy mąkę, ocet i kokos i już bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Przekładamy na blachę ( taką samą jak ciasto ciemne) wyłożoną papierem. Układamy ciastka, delikatnie wciskamy do środka i wyrównujemy górę. Pieczemy w 180st C rzez 30 minut ( sprawdzamy) Masa: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną czekoladą i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady- studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę z czekoladą i ekstrakt. Polewę rozgrzewamy w/g opisu na opakowaniu. Łączenie ciasta. poszczególne blaty należy naponczować. Na dolny blat ciemnego ciasta wykładamy połowę masy. Przykrywamy ciastem białym, które smarujemy drugą częścią masy. Przykrywamy drugim blatem ciemnym, a na górę wylewamy polewę i posypujemy ciasteczkami.
2milutka
Ela Dz
reanja
dzięki:)
reanja
:)
Alex_M