czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Princeska z brzoskwiniami i śmietaną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ja do pieczenie biszkoptu dodałam budyń cytrynowy ,który nadał mu smaku współgrającego z galaretką.

Princeska z brzoskwiniami i śmietaną

Składniki:

Princeska z brzoskwiniami i śmietaną

 

 

  • Składniki

 

  • Biszkopt z 5 jajek upieczony w foremce 25/40
  • 0,75 ml śmietany kremówki (36 %)
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 płaskie łyzeczki żelatyny
  • 3-4 wafle typu - princessa lub prince polo (klasyczny kakaowy)
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 galaretki cytrynowe lub wg gustu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Princeska z brzoskwiniami i śmietaną
Przygotowanie:
Biszkopt upiec poprzedniego dnia ,aby zdążył ostygnąć. Brzoskwinie pokroić w kostkę a czekoladę drobno posiekać,podobnie jak i wafle.
Zelatynę namoczyć w ok.1/5 szklanki zimnej , przegotowanej wody i po kilku minutach rozpuścić i ostudzić.Galaretkę namoczyc w 1 i 1/3 litra zimnej przegotowanej wody i po ok.5 minutach rozpuścić i odstawić.

Smietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,połączyć z chłodną żelatyną - wymieszać dokładnie i teraz dodać brzoskwinie,czekoladę i wafle.Przemieszać do równego połączenie (ale już nie mikserem) i całą masę wylać na zimny biszkopt uprzednio lekko oblany 1/3 porcji płynnej (jeszcze) galaretki.Wyrównać powiedrzchnię masy i wstawić do lodówki na ok. 15 minut.Po tym czesie wylać na zimną masę pozostałą galaretkę.Wstawić ponownie do lodówki no ok.1 godzinę.