Sposób przygotowania:
Pörkölt z pałek kurczaka
Palki umyc, osuszyc. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Papryki kolorowe pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, potem dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku (inaczej bedzie gorzka). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać palki i smażyć, aż mięso się obrumieni. Ponownie na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową. Przykryć i gotować, aż palki będa miękkie, a sos zawiesisty. Ewentualnie można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podalam z ryżem.
Natala1210