Sposób przygotowania:
Prosta babka drożdżowa
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, lekko przestudzić. Do margaryny dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godzin (np. na noc).
Następnego dnia dodać mąkę, cukier waniliowy, sparzone rodzynki. Ciasto nie należy wyrabiać, wystarczy wymieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Kruszonka: cukier wymieszać z masłem. Dodać tyle mąki, by zagnieść się dało kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypać babkę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130-140°C Po 15-20 minutach zwiększyć temperaturę pieczenia do 180-200°C
Piec na złoty kolor.
Następnego dnia dodać mąkę, cukier waniliowy, sparzone rodzynki. Ciasto nie należy wyrabiać, wystarczy wymieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Kruszonka: cukier wymieszać z masłem. Dodać tyle mąki, by zagnieść się dało kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypać babkę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130-140°C Po 15-20 minutach zwiększyć temperaturę pieczenia do 180-200°C
Piec na złoty kolor.