Prosta babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, lekko przestudzić. Do margaryny dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Wszyst

Prosta babka drożdżowa

Składniki:

Prosta babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Prosta babka drożdżowa
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, lekko przestudzić. Do margaryny dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godzin (np. na noc).

Następnego dnia dodać mąkę, cukier waniliowy, sparzone rodzynki. Ciasto nie należy wyrabiać, wystarczy wymieszać łyżką.

Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy.

Kruszonka: cukier wymieszać z masłem. Dodać tyle mąki, by zagnieść się dało kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypać babkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130-140°C Po 15-20 minutach zwiększyć temperaturę pieczenia do 180-200°C

Piec na złoty kolor.