Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Proste pierogi z gotowanym drobiem :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne pierożki - robię gdy zostaje mi mięso kurczaka po ugotowaniu zupy.

Proste pierogi z gotowanym drobiem : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste pierogi z gotowanym drobiem :

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 10 dag boczku wędzonego parzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Proste pierogi z gotowanym drobiem :
-przygotować farsz mieląc mięso i doprawiając je solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia
-wyjmować łyżką cedzakową -przestudzić pierogi

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć łyżką cedzakową skwarki i odłożyć na bok . Na patelnię dodać masło .Rozgrzać tłuszcz i partiami podsmażyć na nim pierogi tak by lekko się zrumieniły.

Podawać pierożki okraszone tłuszczem ze smażenia , posypane skwarkami i szczypiorem.

Posypuję szczypiorem bo doskonale komponuje się z delikatnym mięsem gotowanego drobiu , a do tego czysty czerwony barszczyk .
Proste pierogi z gotowanym drobiem :
Zgromadzone składniki to ułatwienie - pierogi będą gotowe w pół godziny
Proste pierogi z gotowanym drobiem :
Przygotować farsz tzn zmielić i doprawić mięso z gotowanego kurczaka
Proste pierogi z gotowanym drobiem :
Parzone ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka -lepić pierogi i gotować je w osolonym wrzątku
Proste pierogi z gotowanym drobiem :
Ugotowane pierogi podsmażyć na patelni na tłuszczu wytopionym z wędzonki