Sposób przygotowania:
proste rogaliki
Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojoną margarynę - najlepiej jak będzie miękka, cukier, cukier wanilinowy, sól. W osobnym naczyniu rozpuścić w śmietanie drożdże tak, aby uzyskało to jednolitą masę. Do wcześniej wymieszanych składników dodać masę ze śmietany i drożdży i tak długo ugniatać, aż przybierze to jednolite postać ciasta. Ciasto wałkujemy i wycinamy niewielki trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu lub kostkę czekolady, wedle uznania:). Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym białkiem i na wierzchu posypujemy cukrem bądź cukrem wanilinowym lub też nie smarować ich i po upieczeniu udekorować np. cukrem pudrem, lukrem. Tak przygotowane rogaliki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż się zarumienią ok 20 min.